klik her for at komme til forsiden    

 

Vinoversigtens Bibliotek

Vin Santo

Vin Santo er navnet på de klassiske liquoroso dessertvine, der fremstilles i Toscana og Umbrien på tørrede druer. Vinene skabes som regel på Trebbiano og Malvasia Blanc, men også Grechetto, Ansonica (Inzolia), Vermentino (Rolle), Pinot Bianco (Pinot Blanc), Pinot Grigio (Pinot Gris), Chardonnay og Vernaccia anvendes hyppigt i de lyse vine. Sædvanligvis fremstilles vinene ved at man, som f.eks. i Amarone della Valpolicella, tørrer drueklaserne på siv- eller bambusmåtter indtil foråret kommer. Derefter presses druerne (rosinerne) og mosten gæres på små fade, hvor den så ligger i adskillige år sammen med bundfaldet, men uden at fadende fyldes op. Det betyder at vinen oxideres som Vin Jaune vinene fra Jura i Frankrig og udvikler en duft af nødder og tørrede svampe. Vinenes sødmefuldhed varierer meget fra de traditionelle tørre vine, til meget søde sager, der mest minder om sirup.
  Udover den klassiske lyse Vin Santo, fremstilles der også en rød af slagsen under navnet "Occhio di Pernice" der på dansk betyder "agerhøneøje". Navnet hentyder naturligvis til vinens farve og de fremstilles hovedsageligt på Sangiovese, tilsat lidt Malvasia Nero eller andre blå eller grønne sorter (de sidste må dog normalt maks. udgøre 10%). Disse vine er naturligvis lidt tungere end deres lyse fætre, men ellers besidder de som regel det samme nøddeagtige og oxiderede præg.
  Udover de klassiske Vin Santo vine fra Toscana produceres der lidt Vin Santo under DOC Trentino, hvor man anvender Nosiola druer med ædel råddenskab til at fremstilles gode, men ret sjældne dessertvine. Veneto er også leveringsdygtig i lidt Vin Santo fra DOC Gambellara. Disse vine fremstilles på mindst 80% Garganega tilsat lidt Trebbiano. Vinene fremstilles både med og uden ædel råddenskab, og er i reglen mere koncentrerede og intense end de toskanske udgaver. Til sidst skal det nævnes at der også i Emilia-Romagna under DOC Colli Piacentini fremstilles lidt Vin Santo på Marsanne, Sauvignon Blanc, Trebbiano og Ortrugo druer. Fælles for alle disse nordlige uden-toskanske vine er, at de er mindre oxiderede i smagen end deres toskanske slægtninge. Mange af dem minder smagsmæssigt langt mere om Passito vine, end om det vi normalt forbinder med Vin Santo.