På trods af Polens størrelse er produktionen af vin fra landet meget begrænset grundet det kølige klima. Landet havde faktisk en ganske stor vinproduktion i 1100 og 1200-tallet, men de klimatiske ændringer i middelalderen betød at det blev for koldt til at druerne kunne modne, og produktionen blev mere eller mindre opgivet i det 14. århundrede. Op gennem tiden foretrak det polske aristokrati vin frem for vodka og selv mange af de store Bordeaux huse producerede vin med polske etiketter helt op i 1930’erne, fordi markedet i landet var så stort og vigtigt.
Da kommunismen kom, svandt forbruget af vin voldsomt ind. Den eneste vin man kunne få i Polen var fra andre kommunistiske lande og boblevand fra Ukraine eller slasket, masseproduceret bulkvin fra Bulgarien betød at folk i stedet foretrak at drikke øl og vodka. Efter kommunismen fald har det været meget svært at få gang i en vinkultur igen, fordi udenlandsk vin er belagt med meget store skatter. De polske alkohol skatter (på udenlandsk produceret alkohol) gør det simpelthen meget dyrt for de fleste polakker at drikke vin, og derfor går udviklingen langsomt. Alligevel er der dog pionerer som nu er begyndt at plante og dyrke vin igen, specielt ved grænsen til Slovakiet eller Tyskland. Kvaliteten er stærkt svingende og det meste er på hobbyplan, men der er producenter som rent faktisk forsøger sig med seriøse vine på sorter som Seyval Blanc, Muscat, Tokaji og Rondo.
|