klik her for at komme til forsiden    

 

Vinoversigtens Bibliotek

Merlot

Merlot er den mest plantede blå druesort i Bordeaux og herfra har den bredt sig til resten af verden. Normalt anvendes Merlot som partner for den mere strenge og aristokratiske Cabernet Sauvignon. For mange vinbønder i Bordeaux udgør Merlot desuden en slags forsikring mod dårligt vejr. Den knoppes, blomstrer og modner mindst en uge før Cabernet Sauvignon, men disse positive egenskaber kan dog også være en bagdel, da det udsætter planten mere for frost. Merlot planten er heller ikke så kraftig som Cabernet Sauvignon og dens løsere klasser med større og mere tyndskallede druer, gør den modtagelig for råddenskab og svampesygdomme. Planten er også følsom overfor vinmeldug og derfor kan den sjældent dyrkes uden sprøjtning.
  På trods af disse umiddelbart negative egenskaber, har Merlot den fordel at den nemmere modnes og giver et bedre udbytte end Cabernet Sauvignon. Vinen på Merlot er meget svær at beskrive og det eneste som næsten alle kan blive enige om er, at den er meget glat og blød. Fransk Merlot besidder ofte en typisk duft der nærmer sig det urteagtige, men andre steder i verden kan der opnås mørkere chokoladeagtige duftindtryk fra vinen.
  I Frankrig dyrkes Merlot i dag over hele den sydlige del af landet og det er den tredjemest plantede blå drue. Merlot er dog blevet berømt for sine præstationer i Bordeaux områder som Saint-Émilion, Pomerol, Côtes de Bourg, Côtes de Blaye og Fronsac, og især den berømte Pétrus (der udelukkende fremstilles på Merlot) har promoveret druen. De fleste Bordeaux vine på Merlot har mindre farve, garvesyre og syre end de der fremstilles på Cabernet Sauvignon. Udenfor Bordeaux er Merlot især gået frem i områder som Bergerac og Languedoc-Roussillon.
  I Italien vokser der i dag Merlot i 14 ud af de 20 provinser, og mange steder laves der fantastiske vine på denne drue. Især producenter i Toscana, Umbrien og Friuli har på det seneste skabt super Merlot vine der snildt kan måle sig med vinene fra Bordeaux. Mange italienske bønder mener at Merlot går særligt godt sammen med Sangiovese og den blanding har de indtil videre haft succes med.
  Merlot spiller i dag også en stor rolle i lande som Schweiz, Slovenien, Rumænien, Bulgarien, Moldova og på det seneste også i Spanien. Udenfor Europa er Merlot også blevet meget populær i Californien (hvor den dyrkes med meget stor succes), Argentina, Uruguay, Chile (hvor den ofte blandes med Carmenère), Australien, New Zealand og Sydafrika.

Synonymer: Merlot, Merlot Noir.