click here to go to the frontpage    

 

Wine Library

Mourvèdre

Denne blå drue har meget små og kompakte drueklasser, og stammer fra Spanien, hvor den kaldes Monastrell. Druen er i dag Spaniens næstvigtigste drue og den er også plantet over det meste af den sydlige del af Frankrig. Druen er afgjort lettest at dyrke i Spanien, da den springer sent ud og modner ekstremt sent, hvilket betyder at den skal have en lang og varm vækstperiode for at trives. Generelt laves der berusende vine med et højt alkoholindhold af de tykskallede druer, og vinen har en tendens til en vildtagtig smag mens den er ung. Traditionelt skal en solo Mourvèdre have lagret på egetræsfade for at den rigtigt kan komme til sin ret. Derefter skal den ligge en del år på flaske, for at blive ordentligt afbalanceret. Det betyder naturligvis at den slags vine bliver dyre og derfor ser man kun sjældent Mourvèdre alene, selvom disse vine i dag er i fremgang. Generelt spiller den anden violin i blandingsvine, hvor den ofte blandes med Grenache (f.eks. i Spanien og i Provence) eller Cinsault (Sydvestfrankrig).
  De fleste steder skabes der mest anonyme vine på denne drue, men i Bandol i Frankrig, skabes der nogle af verdens bedste og fyldige rødvine. Druen kan her skabe mørke, krydrede rødvine med en let pebret smag. Mourvèdre druen anvendes også til at skabe rimeligt holdbare rosévine. I resten af Provence har flere og flere bønder i de senere år vist meget flotte resultater med Mourvèdre og det har øget dens popularitet i dette område.
  I den nye verden kaldes Mourvèdre ofte for Mataro, men der har den aldrig rigtig fået succes. Det er først for nylig at der rigtigt er kommet gang i produktionen af rigtigt gode Mourvèdre vine i f.eks. Californien og Australien og her står den sjældent alene, men blandes med Grenache og Syrah.

Synonyms: Mourvèdre, Monastrell, Mataro, Esparte.