Denne ædle blå drue er mere end verdensberømt for at stå bag alle de store rødvine fra Bourgogne. Pinot Noir er voldsomt utilregnelig, svær at dyrke og svær at vinificere. Det er en lille sort drue med en tyk skal, men som på trods af at den er så vanskelig at have med at gøre, er blevet udbredt til hele verden. Alle steder søger man at efterligne de store Bourgogner fra ¤Côte d'Or/¤. Der findes i dag 46 godkendte Pinot Noir kloner i Frankrig, men det er en drue der muterer let og derfor findes der formentlig langt flere forskellige undersorter. Generelt springer Pinot Noir tidligt ud og den er således modtagelig overfor frost og Coulure. Den giver lavt udbytte og er modtagelig overfor meldug, råd og alle mulige former for virus. Planten har det bedst på kalkholdig jordbund og i relativt køligt klima, hvorved druen ikke provokeres til overmodning. Det er meget svært at karakterisere hvordan Pinot Noir smager, men generelt afspejler den ofte jordbunden som planten står på. Dens eneste særlige kendetegn er en sød frugtighed, lys farve og et mindre indhold af garvesyre end Cabernet Sauvignon og Syrah. Ellers kan den smage meget forskelligt på grund af den svingende kvalitet i vinene. Det kan variere fra hindbær over blommer til kål. Det er ofte meget charmerende, bløde og elegante vine der kan drikkes som unge, men som også er en fornøjelse med nogle år på bagen. Udenfor Bourgogne er Pinot Noir meget anvendt i Champagne hvor den, sammen med Pinot Meunier og Chardonnay, står bag mange store mousserende vine. Den dyrkes i hele det østlige Frankrig, men den blandes kun sjældent med andre druer og når det sker er det som regel med Gamay. I Alsace er Pinot Noir reelt den eneste anvendte blå drue og her kan den producere ganske mørke, parfumerede og sødlige rødvine i de gode år. Ofte anvendes den dog til en udmærket rosé. Udenfor Frankrig er Pinot Noir meget udbredt i Tyskland hvor den står bag de fleste af landets ædle rødvine. Druen anvendes også i Østrig, men her giver den ofte søde og underligt klæbrige vine. Derudover anvendes Pinot Noir meget i det østlige Europa og især i Kroatien, Serbien, Bulgarien, Rumænien og Ungarn skabes der ofte nydelige vine på den. På det seneste har visse producenter i Spaniens Somontano og Italiens ¤Valle d'Aosta/¤, Trentino og Friuli også vist rimelige resultater på Pinot Noir. I den nye vinverden har man siden slutningen af 1980'erne haft store ambitioner med Pinot Noir. Især i Oregon og Californien er det lykkes at skabe usædvanligt gode Pinot Noir vine, der sagtens kan konkurrere med Bourgogne. Visse producenter har også skabt store vine på denne drue i Sydafrika, men også New Zealand og Australien er begyndt at vise tænder. Begge steder forsøger man sig både med mousserende og rødvine. |
Synonyms: Pinot Noir, Pinot Nero, Spätburgunder, Blauburgunder, Blauer Burgunder, Clevner, Klevener, Pommard, Pinot Negro, Modri Pinot. |