klik her for at komme til forsiden    

 

Vinoversigtens Bibliotek

Syrah

Syrah duren er en af de klassiske franske druer og samtidig en af de ædleste i verden. Der har været mange diskussioner om hvor Syrah druen stammer fra. Navnet tyder på Syracuse på Sicilien eller byen Shiraz i oldtidens Persien. En DNA analyse tyder dog på, at den er fremavlet i Rhône gennem en krydsning mellem flere lokale sorter.
  Netop Rhône er berømt i kraft af de fantastiske Syrah vine der skabes i Hermitage og på Côte Rôtie. Planten er rimeligt produktiv og resistent mod sygdomme. Den sætter knopper og modnes sent, men heldigvis ikke så sent at de giver problemer. Under de bedste forhold og med begrænset udbytte giver Syrah en mørk, alkoholrig og kraftig vin der indeholder så meget garvesyre, at vinen er endog meget holdbar. Som en tommelfinger regel siges det at man ikke skal drikke de store Syrah vine fra Rhône før tidligst 10 år efter høståret, mens mindre ædle vine fra f.eks. Crozes Hermitage (der ofte kaldes for "fattigmands-Hermitage") og Saint-Joseph kan drikkes allerede 5 år efter høståret. Syrah vine som drikkes før de er fuldt flaskemodne, kan smage tarveligt og surt og endda lugte af brændt gummi.
  Når Syrah er bedst smager og dufter den af violer, mørk chokolade og varme solbær og med alderen udvikler den en røget og krydret undertone. Der er dog meget forskel på den traditionelle franske Syrah vin og den vin som stammer fra Australien hvor druen kaldes Shiraz. Dernede kan den veksle fra en brun, kogt og tynd dagligdagsvin til prægtige blæksorte knaldperler, der virkelig sætter smagsløgene og maven på arbejde. Australierne har også haft ganske stor succes med at blande Syrah med Cabernet Sauvignon, for derved at få en blødere og lettere tilgængelig vin.
  Udover Rhône og Australien er Syrah meget udbredt i Châteauneuf-du-Pape, Provence, Languedoc-Roussillon, Schweiz, Californien, Sydafrika, Argentina og i det nordlige Italien. Druen går voldsomt frem i øjeblikket efter at vine på den år efter år kåres som verdens bedste. Desuden virker dens kompleksitet og ynde, som en magnet på både vinbønder og vinelskere.

Synonymer: Syrah, Shiraz.