klik her for at komme til forsiden    

 

Vinoversigtens Bibliotek

Trebbiano

Denne drue er en af de mest plantede druer i både Frankrig og Italien, og dens produktive egenskaber har også gjort den til den tredjemest plantede drue i verden. Druens høje udbytte har gjort, at det er denne drue der står bag den største del af Frankrigs Cognac produktion. Udover Cognac, anvendes den også til en række hvidvine og nogle steder er den også tilladt i rødvin og rosé (F.eks. i appellationen Côtes de Provence). Ofte skabes der dog mest kortlevende gullige, alkoholsvage hvidvine med et godt indhold af syre på denne drue. Generelt er disse vine dog forholdsvis kedelige, og man kan ikke beskylde druen for at være en af de ædleste på denne klode.
  Druen stammer oprindeligt fra Italien, hvorfra den formentlig er blevet indført til Frankrig i forbindelse med den katolske kirkes skisma i 1300-tallet. I Italien er Trebbiano klart den mest udbredte grønne druesort, og mere end en tredjedel af landets samlede hvide DOC produktion skabes på denne drue. Trebbianos højborg er klart mellemitalien hvor den har været dyrket siden 1300-tallet, og fortsat i dag står bag langt de fleste hvidvine.

Synonymer: Trebbiano, Ugni Blanc, Thalia, Clairette Ronde, Talia, Tália, Trebbiano Toscano, Castelli Romani, Procanico.