klik her for at komme til forsiden    

 

Vinoversigtens Bibliotek

Sydafrika

Sydafrikansk vinavl blev startet af hollandske kolonister i 1659. Landet var på daværende tidspunkt hovedsageligt beboet af hollændere, og de var stærkt interesseret i at fremstille vin så søfolkene på de lange rejser kunne undgå skørbug. I 1685 blev de franske protestanter (huguenotterne) smidt ud af Frankrig og deres eneste mulighed var at bosætte sig i Sydafrika. De nye franske indvandrere havde forstand på vinavl og det satte gang i landets vinproduktion.
  De hollandske og franske indvandrere smeltede sammen til et folk, boerne, som kom til at beherske landet i mange år frem. Under Napoleonskrigene holdt Sydafrika med Frankrig, men efter nederlaget i 1815 tilfaldt landet de engelske sejrherrer. Englænderne drak meget vin og hele industrien fik et voldsomt opsving. Boerne trak sig ind i landet og væk fra kysten, men de engelske stormagtsdrømme førte alligevel til en konfrontation.
  Resultatet var Boerkrigen i 1899-1902 og da den rasede samtidig med vinlusen blev Sydafrikas vinavl sat totalt i stå. De fleste af planterne blev enten bombet væk eller ødelagt af lusen, og i løbet af forbløffende kort tid forsvandt landets kvalitetsvinproduktion. Mange vinbønder måtte gå fra hus og hjem og de der fortsatte driften øgede kvantiteten og sænkede kvaliteten. Løsningen på denne depression blev at de resterende bønder slog sig sammen i et kooperativ der den dag i dag er verdens største af slagsen.
  KWV blev en succes der i starten koncentrerede sig om at destillere den megen overskudsvin, men siden hen blev kooperativets opgaver alt fra at lægge landets vinpolitik, over international markedsføring, til at være hele landets kontrolmyndighed. Efter apartheidsstyrets fald i begyndelsen af 1990'erne, blev de mange handelssanktioner mod landet ophævet, og den internationale efterspørgsel steg hastigt. Der opstod konflikter på grund af KWV's dobbeltrolle som både producent og kontrollant, og derfor blev kontrolopgaven også her en statsopgave.
  Sydafrika har historisk været kendt for kvalitetsvine. På Napoleonstiden stammede verdens dyreste og mest efterspurgte vin fra Constantia. Det var en ædelsød og gylden vin, som efter sigende mindede om de bedste søde vine fra Sauternes. Vinlusen ødelagde alle de stokke der gav denne vin i slutningen af 1800-tallet, og det tog næsten hundrede år før man plantede det til igen.
  I vore dages Sydafrika er det grønne druer, der dækker 75% af arealet, og den vigtigste drue er den franske Chenin Blanc, som de kalder for Steen. Chenin Blanc (Steen) dækker næsten 1/3 af det samlede areal og indgår i de fleste hvidvine hernedefra. En stor del af vinen destilleres og Chenin Blanc er også en vigtig bestanddel af den store hedvinsproduktion. Traditionelt er det en arbejdsdrue, men på det seneste er der kommet prestige i at lave en super Chenin Blanc vin, så vi kommer nok til at se den på flere og flere rigtigt gode hvidvins etiketter fremover. Udover Chenin Blanc domineres landets grønne druer af Chardonnay og Sauvignon Blanc. Chardonnay laves både som den grønne og friske uden fadlagring, og den gyldne og fede med fadlagring. Sauvignon Blanc gør det rigtig godt i de kølige kystområder, og flere af de store vine herfra kan måle sig med resultaterne i New Zealand. Lokalt er man meget glad for resultaterne på Cape Riesling, men det er aldrig slået an internationalt.
  Sydafrikas blå nationaldrue er Pinotage, som er en krydsning mellem Pinot Noir og Cinsault. Pinotage er en sydafrikansk specialitet, som de har avlet og forædlet de sidste 75 år og resultaterne er fremragende. Druen giver et stort udbytte og de som beskærer og reducerer det, opnår koncentrerede og intense vine, med et stort lagringspotentiale. Op gennem 1990'erne er der blevet plantet masser af Cabernet Sauvignon i landet, fordi man ved, at den sælger internationalt. Klimaet passer Cabernet Sauvignon fint, og de bedste er fremragende med en dæmpet garvesyre og en saftig frugt. Bordeaux druerne Merlot, Cabernet Franc og Malbec vinder mere og mere frem, og der skabes virkelig gode vine på dem. Nogle få producenter har også haft held med Pinot Noir, men den svære drue driller stadig de fleste. Flere og flere forsøger sig i disse år med Syrah (Shiraz), men det er endnu ikke helt lykkedes dem at styre den til noget stort.
  Kaplandets klima er ideelt til vindyrkning, men det gælder kun hvor havets kølighed er til stede. Derfor ligger Sydafrikas vinareal meget samlet, og det er i dag på størrelse med Tysklands vinareal. Der er syv områder der skiller sig ud og det er Constantia, Franschhoek, Paarl, Robertson, Stellenbosch, Walker Bay og Worcester. Den sydafrikanske vinlovgivning er dog ikke særligt skrap, og ofte blandes der på kryds og tværs af distrikterne. Det har medført en del international kritik, som har betydet at flere og flere blot skriver "Wine of Western Cape" eller Coastal på flaskerne, så er de nemlig ude over det problem. Lovgivningen siger endvidere, at man må anføre en enkelt druesort på etiketten, hvis den blot udgør 75% af vinen og årgang må tilsvarende skrives på, hvis blot 75% stammer fra samme årgang. Landet har ingen regler for maksimalt udbytte, gødning og kunstvanding.

Regioner Beskrivelse
Coastal Næsten al sydafrikansk vinproduktion foregår ...
Constantia Constantia blev grundlagt i 1685 af en guvern...
Franschhoek Franschhoek betyder "det franske hjørne" og d...
Paarl Paarl betyder "perle" og navnet stammer fra d...
Robertson Dette varme og tørre område i Sydafrika er næ...
Stellenbosch Stellenbosch er et meget frodigt og smukt omr...
Walker Bay Denne bugt regnes af mange som fremtidens sto...
Worcester Worcester ligger inde i landet, bag bjergene ...