click here to go to the frontpage    

 

Wine Library

Bordeaux

Der er blevet lavet vin i Bordeaux i mere end 2000 år, men det er først indenfor de sidste 200 år at det der laves her, skiller sig ud fra det der laves andre steder. Siden er der skrevet mangt og meget om Bordeaux's topvine, men de udgør kun ca. 5% af produktionen. Det er de resterende 95% som man generelt drikker, og som man har råd til at betale sig fra.
  Bordeaux ligger i departementet Gironde og her laves i alt omkring 700 millioner flasker om året (80% er rødvin), eller ca. ¼ af al fransk AOC vin. Omkring 13.000 vinbønder deklarerer en Bordeaux høst hvert år, men der findes "kun" ca. 4000 enkeltvingårde, der kalder sig Château (vingård).
  Bordeaux vinene klassificeres efter AOC'er, som så mange andre steder i Frankrig. Det der er særligt ved Bordeaux er at her også findes andre helt særlige klassifikationer. I forbindelse med verdensudstillingen i 1855 prøvede Napoleon III at promovere fransk vin, ved at lave en helt særlig klassifikation, som skulle indeholde de bedste vine i Bordeaux. De bedste slotte fik altså på dette tidspunkt betegnelsen: "Grand Cru Classé en 1855". Denne klassifikation over de ca. 60 bedste franske vine, har bestået stort set uændret lige siden. Af andre specielle klassifikationer skal Sauternes Klassifikationen, Graves Klassifikationen, Saint-Émilion Klassifikationen, Cru Bourgeois Klassifikationen og en uofficiel Pomerol Klassifikation nævnes.
  Bordeaux vine, som ikke hører ind under den fine klassifikation, melder sig som regel ind under AOC Bordeaux eller AOC Bordeaux Supérior. Supérior betyder "lidt bedre" og at få denne AOC kræver da også at man høster lidt mindre pr. hektar og at det nødvendige egengærede alkoholindhold er 0,5% højere.
  Der eksisterer ingen egentlige regler for fadlagring af Bordeaux vine, det er helt op til den enkelte producent. Da det er en bekostelig affære, vælger langt de fleste helt at undlade fadlagring. Det er kun de bedste vinproducenter der vælger at fadlagre, og disse vine får op til et par års lagring på egetræsfade. Fadene ilter vinen og giver den et stort garvesyre tilskud, faktisk siges det at 80% af træets garvesyre og smag trækkes ud af fadet det første år. Denne enorme mængde garvesyre ødelægger naturligvis vinen, hvis den ikke er stor og intens nok til at komplementere syren.

The region Bordeaux is in Frankrig.