klik her for at komme til forsiden    

 

Vinoversigtens Bibliotek

Østrig

Indtil 1985 var Østrig storeksportør af vin og alpelandet eksporterede op til 50 millioner flasker årligt, indtil kølervæske skandalen ramte. En gruppe vinproducenter blev taget i at tilsætte det uskadelige, men ulovlige stof diethylenglykol til vinen for at gøre den mere fyldig og skandalen rullede. Det viste sig at der ikke var tale om en engangsforeteelse, men en fremgangsmåde, som havde fundet sted i årevis og på få år skrumpede eksporten ind til ca. 5 millioner flasker. På grund af skandalen fik Østrig en af verdens absolut skrappeste vinlove og den har resulteret i at kvaliteten i dag er meget høj. Der er stort set ingen underskov at underlødig og billig vin, som man ser det i nabolandet Tyskland, men omvendt er vinene også så dyre, at det er umuligt at finde billige vine fra alpelandet. Derfor er eksporten aldrig kommet op igen og østrigsk vin er i dag ukendt for de fleste.
  Det er egentlig synd, for her produceres faktisk glimrende vine, hvor specielt de hvide på sorter som Grüner Veltliner (29% af det totale areal), Riesling (12%), Müller-Thurgau (5%), Weißburgunder (Pinot Blanc, 4%), Neuburger, Muscat, Chardonnay (3%), Bouvier, Traminer, Sauvignon Blanc, Zierfandler og Rotgipfler kan være en stor oplevelse. De klassiske eksemplarer er sprøde, rene hvidvine på Grüner Veltliner, Müller-Thurgau og Riesling druer. Stilen ligger et sted mellem Alsace og Tyskland og det er næsten altid knastørre, alkoholrige vine der besidder en lys, ren og spændstig frugt. Grüner Veltliner er den mest anvendte drue i Østrig og på denne drue skabes der to forskellige typer vine. Denne ene er en let, frisk sag der høstes relativt tidligt, og som besidder en spændstig frugt og en uforpligtende sprødhed. Det er en vin der skal nydes relativt kølig og ganske ung, mens den sprøde syre er i god behold. Den anden type er en sent høstet vin, der kan besidde op til 15% alkohol, og som minder meget om de tyske Riesling vine. Der er en god mundrensende syre og fin mineralitet, men den er samtidig mere rund og fed end Riesling vinene. Hertil kommer at den efter et par år på flaske udvikler sine helt egne karakteristika, i form af krydrede aromaer af svampe, peber og hø.
  Østrig har også en produktion af rødvin, men det er kun ca. en fjerdedel af markerne, der er plantet med blå druer, og mængderne er således ikke ret store. Hoveddruerne er Zweigelt (14% af det totale beplantede areal), Blaufrankisch (7%), Blauer Portugieser (4%), Sankt Laurent (2%), Blauer Burgunder (Pinot Noir, 2%), Cabernet Sauvignon og Merlot. Umiddelbart skulle man tro at de østrigske rødvine skulle minde om de tynde vine der fremstilles i Alsace og mange steder i Tyskland, men det er faktisk ikke tilfældet. Den skrappe vinlov har betydet at her i dag produceres dybe og saftige rødvine i en meget moderne stil. Især vinene på Cabernet Sauvignon og Pinot Noir kan være overordentligt interessante, men desværre er priserne på disse vine skruet så højt op, at det næsten er latterligt. I det mere menneskelige prisleje har visse producenter, i specielt Burgenland, skabt mindst ligeså spændende vine på Blaufrankisch.
  Østrigsk vin deles op i forskellige klassifikationer, nemlig Tafelwein, Landwein, Qualitätswein, Kabinett og Prädikatswein. Tafelwein er den dårligste kategori og Prädikatswein er den bedste, og den deles yderligere op i Prädikatswein Spätlese, Prädikatswein Auslese, Prädikatswein Beerenauslese, Prädikatswein Eiswein og Prädikatswein Trockenbeerenauslese. Derudover deles Østrig og i fem vinregioner, nemlig: Burgenland, Neusiedlersee, Niederösterreich, Steiermark og Wien.

Klassifikationer i Østrig Beskrivelse
DAC DAC er en forholdsvis ny opfindelse i Østrig ...
Kabinett Kabinett vine skal indeholde mindst 83 oechsl...
Landwein Landwein er simpel landvin og disse vine skal...
Prädikatswein Dette er den øverste østrigske vinkategori og...
Prädikatswein Auslese Laves af sent høstede druer, med et oechsle i...
Prädikatswein Beerenauslese (BA) I princippet fra individuelt plukkede druer, ...
Prädikatswein Eiswein Laves af druer plukket og presset i frossen t...
Prädikatswein Spätlese Lette, frugtige vine, der kan være tørre ("Tr...
Prädikatswein Trockenbeerenauslese (TBA) Ekstremt søde og koncentrerede vine fremstill...
Qualitätswein Qualitätswein er, som navnet mere end antyder...
Tafelwein Tafelwein er bordvin, og det er den absolut l...

Regioner Beskrivelse
Burgenland Denne del af Østrig grænser op til Ungarn og ...
Neusiedlersee Den store sø Neusiedlersee ligger i Burgenlan...
Niederösterreich Dette område dækker den nordlige del af Østri...
Steiermark Dette område ligger i den østlige del af Østr...
Wien Der har været dyrket vin omkring Wien, ligeså...